Iako je riječ o najvećem mjestu na otoku Pašmanu, Ždrelac i dalje je malo, ugodno  dalmatinsko mjesto idealno za ljetni odmor s obitelji, partnerima i prijateljima. Privlači sve one koji vole čisto more, miris borove šume i cvijeća u zraku, uredne obiteljske plaže, male restorane s ukusnim domaćim specijalitetima.

Apratmani obitelji Srebačić tj. Villa Kornati  nalazi se starom dijelu Ždrelca, u blizini mjesnog centra i crkve te plaže Matlovac i time je još povezanija sa samim duhom i životom mjesta. Ždrelac ima odličnu poziciju na prelazu dva otoka, Pašmana i Ugljana, koje spaja Ždrelački most – što našim gostima omogućuje da su na “na pola puta” te da uživaju u uvalama, mjestima i lokacijama oba ova lijepa dalmatinska otoka.

Ždrelac i otok Pašman

Most Ždrelac spaja otoke Pašman i Ugljan. Fotografija: TZ Pašman

Otok Pašman je površine 60 km2 kojeg od kopna dijeli Pašmanski kanal po kojem je razasuto mnoštvo slikovitih otočića. Trajektnom linijom Biograd – Tkon i Zadar – Preko (na otoku Ugljanu) povezan je s kopnom, a mostom u morskom tjesnacu Ždrelac s otokom Ugljanom kojem je sličan po biljnom pokrovu. Morske struje u Pašmanskom kanalu mijenjaju smjer svakih šest sati i tako čine ovo more među najčistijima na Jadranu. Saznajte kad ide sljedeći trajekt za Biograd ili Zadar – Jadrolinija, red plovidbe. 

Najbliža zračna luka je u Zadru. Zadarska regija se nalazi u okruženju čak 5 nacionalnih parkova: Paklenica, Kornati, Plitvička jezera, Slapovi Krke, Sjeverni Velebit. Za samo 1 do 2 sata vožnje autom ili brodom moguće je stići do svih nacionalnih parkova. Mjesto Ždrelac čini zapravo vrata za Park prirode Telaščica i Nacionalni park Kornati (zato smo i nazvali našu kuću za odmor – Villa Kornati). Svakako valja posjetiti i franjevački samostan Sv. Dujma u Kraju i benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovac kod Tkona. No, ono što je najljepše na ovim otocima je povezanost s prirodom. Bogati su plažama, uvalama i mogućnošću rekreacije.

Tvrđava Sv. Mihovila pruža pogled na Kornate

Otok Pašman ima dvije uređene biciklističke staze. Oba otoka su bogata vegetacijom i zanimljivi su i za planinare ili škraping.

Naši domaćini, braća Davor i Goran Srebačić svakako će vam reći nešto više o tome jer su i sami doživjeli otoke kroz planinarenje. Jedno od zanimljivih destinacija je, kažu, srednjovjekovna tvrđava Sv. Mihovila. Tvrđava se nalazi na istoimenom brdu (265 m) iznad mjesta Preka otok Ugljan. Podigla ju je Mletačka Republika u 13. stoljeću. Pruža pogled na grad Zadar te na više od 200 otoka zadarskog arhipelaga i Nacionalni park Kornati.

U slučaju da želite posjetiti Kornate – Davor zna više detalja kako i s kime!

Video Turističke zajednice Ždrelac